Η μπλε σχολική ποδιά


6 Φεβρουαρίου του 1982  καταργήθηκε η σχολική ποδιά,που δήλωνε την ταυτότητα του μαθητή.Σύμφωνα με τους πολέμιους έκανε τα σχολεία να μοιάζουν με παιδικά στρατόπεδα,σύμφωνα με τους νοσταλγούς της τα σχολεία σήμερα μοιάζουν με παιδικές πασαρέλες


Πάντως όσο υπήρχαν στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς συνέρρεαν όλοι οι μαθητές αγόρια και κορίστια συνοδεία γονέων ή κηδεμόνων σε βιοτεχνίες αλλά και μεγάλα καταστήματα, όπως ήταν το ΜΙΝΙΟΝ, προκειμένου να αγοράσουν σχολική ποδιά. Το 1975 οι ποδιές έφτασαν τις 3.500 και 4.000 δραχμές όταν ήταν ακριβής μάρκας, ενώ τα τελευταία χρόνια πριν την κατάργηση είχαν φτάσει ακόμα ψηλότερα με αποτέλεσμα οι οικογένειες των μαθητών να τρέμουν τη στιγμή που θα πρέπει να αγοράσουν καινούρια ποδιά στα παιδιά τους. Φυσικά δεν μιλάμε καν για τις περίφημες σχολικές ποδιές «Tseklenis», που κόστιζαν τα διπλά χρήματα και έφταναν περίπου στο 1/3 ενός βασικού μισθού αν και ομολογουμένως ήταν άριστης ποιότητας κι αισθητικής.


Η σχολική ποδιά έπαψε να είναι υποχρεωτική το 1982. Ήταν απόφαση της νέας τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του υπουργού παιδείας Λευτέρη Βερυβάκη. Οι μαθητές αλλά και πολλοί γονείς δέχτηκαν με χαρά την κατάργηση αυτή υποστηρίζοντας πως η ποδιά περιόριζε την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και καταπίεζε τους μαθητές που ασφυκτιούσαν μέσα στους γιακάδες. Ωστόσο, σήμερα πολλοί είναι αυτοί που αναπολούν με νοσταλγία τις «αθώες» εκείνες εποχές που δεν αγωνιούσαν καθημερινά για την εντύπωση που θα προκαλέσει η εμφάνισή τους στους συμμαθητές τους.



ΥΓ: και η ΛΟΥΑΝΑ καλές ήταν.

3 σχόλια:

  1. O ethnoktonos A. Papandreou tis katirgise .....mas edwse dimokratia eleytheria lefta ........o katastrofeas twn Ellinwn

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαίνεται ότι στο χωριό σου δεν ισχύει το " οι νεκροί δεδικαίονται"

      Διαγραφή
  2. Το θεμα της ποδιας ειχε και την θετικη του πλευρα απ τη μια,αφου η εκάστοτε μθητρια δεν πονοκεφαλιαζε για τοτι θα φορεσει στο σχολειο, αλλα και την αρνητικη απ την άλλη, μια και αποτελουσε ένα επιπλέον εξοδο για τους γονεις και επισης, το χειμωνα δεν ηταν αρκετα ζεστη η τους ανοιξιάτικους μηνες αρκετα δροσερη.Παντω, δεν τίθεται το θεμα του δεν ξεχωριζε το ευκαταστατο παιδι απ το απορο, αφου υπηρχαν μαθητριες που φοραγαν δυο χρονια την ιδια ποδια και άλλες κάθε χρονο καινουργια.Μαλλον η ποδια αποτελουσε σημαδι ευημεριας ενος σπιτικου, στα χρονια του 45-50, μια και πολλοι μαθητες, ειδικα στην επαρχια,ερχοντουσαν στο σχολειο με ότι ρουχο ειχαν,αφου λιγοι γονεις ειχαν τη δυναττητα να αγορασουν ποδια σταπαιδια τους, η να τη ραψουν σε καποια ραφτρα.Σημερα, θα μπορουσε να καθιερωθεί μια σχολικη περιβολή, αλλα όχι ποδια, ισως καποια μπλε φορμα αλλα από βιοτεχνια, ώστε ο απορς μαθητης να μη νιωθει κομπλεξ απέναντι στον ευπορο συμμαθητή του.Να μην επιτραπει, δηλ, σε γνστους οικους μοδας να βγαζουν σχολικες περιβολες, που ναναι πανάκριβες.Αυτη είναι η ταπεινη μου γνωμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή